stdClass Object ( [nazev] => Ústav chemie přírodních látek [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => modra [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => UA-10822215-3 [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => [pozadi2] => [pozadi3] => [pozadi4] => [pozadi5] => [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'uchpl.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8548/4164/945 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 945 [platne_od] => 31.10.2023 17:11:00 [zmeneno_cas] => 31.10.2023 17:11:58.270512 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 2155 [cms_time] => 1714985091 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT – Ústav chemie přírodních látek [more_info] => více informací [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => [social_fb_title] => [social_tw_odkaz] => [social_tw_title] => [social_yt_odkaz] => [social_yt_title] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Ondrej.Simak@vscht.cz [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [stahnout] => Stáhnout [adresa_url] => [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [navaznosti] => Navazující studium v oborech [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [paticka_mapa_alt] => [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [den_kratky_6] => so [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => Archiv novinek [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => /novinky [den_kratky_0] => ne [den_kratky_1] => po [den_kratky_5] => pá [archiv_novinek] => Archiv novinek [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [den_kratky_4] => čt [den_kratky_3] => st [den_kratky_2] => út [preloader] => Prosím počkejte chvíli... [novinky_archiv] => [social_in_odkaz] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [1877] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1878] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1878 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1879] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1879 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1880] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1880 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1877 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1883] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [23616] => stdClass Object ( [nazev] => Aktuality a zajímavosti [seo_title] => Aktuality a zajímavosti z Ústavu chemie přírodních látek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 23616 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz/1883/23616 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/1883/aktuality [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1884] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav chemie přírodních látek [seo_title] => Vítejte na stránkách Ústavu chemie přírodních látek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Ústav chemie přírodních látek se v pedagogické i vědecké práci pohybuje na pomezí organické chemie, biochemie, biologie a chemie potravinářské i analytické. Spojnicí je zaměření na biologicky aktivní přírodní látky, modifikaci jejich struktur směrem k získání nových vlastností, analýzu přírodních látek i studium toho, co se s nimi děje v živém organismu.
Vychováváme absolventy
- bakalářského studia programu Biochemie a biotechnologie, specializace Přírodní látky a léčiva,
- magisterského studijního programu Přírodní látky a léčiva, specializace Chemie přírodních látek,
- doktorského studijního programu Biochemie a bioorganická chemie.
V těchto oborech působíme jako školitelé závěrečných prací a školíme i studenty jiných studijních programů: Biotechnologie léčiv, Syntéza a výroba léčiv a Forenzní analýza.
Předměty, které vyučují naši pedagogové, jsou zařazeny do studijních plánů dalších programů na Fakultě potravinářské a biochemické technologie a jako volitelné si je mohou vybrat i studenti ostatních fakult VŠCHT Praha.
Ve vědecké práci se zaměřujeme na zajímavá a aktuální témata, na kterých spolu s námi pracují i studenti od 2. ročníku studia jako studentské vědecké síly:
- Chemie sacharidů a glykomimetik
- Chemie steroidů a biologicky aktivních látek
- Chemie triterpenoidních supramolekul
- Ligandy pro buněčné rozpoznávání
- Vývoj nanosenzorů pro sledování patogenních procesů
- Analytické a bioanalytické metody
- Forenzní analýza biologicky aktivních látek
- Molekulové modelování
Spolupracujeme s řadou ústavů VŠCHT Praha ale i s Akademií věd České republiky, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a dalšími špičkovými institucemi, domácími i zahraničními. Spolu s Ústavem organické chemie a Ústavem analytické chemie VŠCHT Praha jsme vybudovali Laboratoř forenzní analýzy biologicky aktivních látek. Studentská NMR laboratoř je společný projekt s Ústavem organické chemie.
Studovat chemickou podstatu přírodních dějů je veliké dobrodružství, které nabízíme sdílet tak, jak si jej sami užíváme.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1884 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [6203] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Jsme otevřeni spolupráci jak na společných grantových projektech, tak formou zakázek.
Našim partnerům nabízíme:
- syntéza speciálních chemikálií z oblasti přírodních látek a jejich analog
- steroidy a další terpenoidy
- porfyriny
- flavonoidy
- sacharidy
- glykosidy, C-glykosidy
- neizotopově značené sloučeniny
- příprava protilátek, imunogenů, tracerů a dalších komponent imunoanalytických metod
- strukturní analýza
- kvantitativní analýza
- poradenství při vypracování syntetických postupů
- poradenství při vypracování analytických metod
- speciální chemikálie a Imunochemikálie z našich knihoven
Nabízíme vzdělání ve všech stupních VŠ studia na Fakultě potravinářské a biochemické technologie
- Bakalářský studijní program Biochemie a biotechnologie, specializace Přírodní látky a léčiva
- Magisterský studijní program Přírodní látky a léčiva, specializace Chemie přírodních látek
- Doktorský studijní program Biochemie a bioorganická chemie
I studenti jiných studijních programů u nás pracují na svých bakalářských a diplomových pracích
- Biotechnologie léčiv
- Syntéza a výroba léčiv
- Forenzní analýza
Vychováváme absolventy, kteří mají hluboké teoretické znalosti a praktické zkušenosti, které jsou dnes nutným předpokladem získání perspektivního zaměstnání. Uplatnit se mohou
- ve výzkumných, vývojových, kontrolních a analytických laboratoří,
- na vědeckých a vysokoškolských pracovištích,
- ve výrobních podnicích chemických, potravinářských a farmaceutických,
- v biochemických laboratořích a nemocnicích,
- ve státní správě a celní službě,
- i jako samostatně podnikající subjekty.
Studovat chemickou podstatu přírodních dějů je veliké dobrodružství, které nabízíme sdílet tak, jak si jej sami užíváme.
Ústav chemie přírodních látek je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie.
Učíme ve všech stupních vysokoškolského studia.
Bádáme ve všech oblastech spjatých s přírodními látkami.
Studenti se podílejí na řešení vědeckých projektů a stávají se spoluautory publikací a patentových přihlášek. Vysíláme je i na konference a nutíme je do zahraničních stáží.
Pracovníci našeho ústavu jsou známi tím, že studenty považují za spolupracovníky a zakládají si na individuálním přístupu k nim.
Studenti mohou pracovat na ústavu jako studentské vědecké síly a získávat prezentační dovednosti na studentské vědecké konferenci (SVK).
Rádi přijímáme ke stážím zahraniční studenty.
Naši absolventi pracují na prestižních pozicích.
[iduzel] => 6205 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz/ustav [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustav [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [6204] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Vědecké zaměření ústavu
Hledání nových sloučenin s novými vlastnostmi.
Inspirací jsou biologicky aktivní přírodní látky.
Ústav chemie přírodních látek, FPBT, VŠCHT Praha |
k (+420) 220 444 260 |
Technická 5 |
|
166 28 Praha 6 |
|
Vedoucí ústavu |
||
Prof. Dr. RNDr. Oldřich Lapčík |
|||
k (+420) 220 444 448 |
|||
b Oldrich.Lapcik@vscht.cz |
|||
místnost BS18 |
Tajemník ústavu |
|
Sekretářka a hospodářka ústavu |
|
Doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D. |
Irena Dražilová |
||
k (+420) 220 444 265 |
k (+420) 220 444 260 |
||
b Kamil.Parkan@vscht.cz |
b Irena.Drazilova@vscht.cz |
||
|
|||
budova A, místnost A246 |
místnost A244 |
Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1883 [canonical_url] => //uchpl.vscht.cz/1883 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/1883 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [sitemapno] => [newurl_domain] => 'uchpl.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/sis/program/22330/AD303' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 1/4111/959/8547/4161/1398/8548/4168/4169/8547/4156/1394/8548/39341/39376/8548/48364/48365/8548/43892/43893/8548/39341/39375/8548/38914/38915/8548/29628/29629/8548/43413/8548/28158/28159/8548/24136/24137/8548/28861/28894/8548/25669/25670/8548/20508/20509/8548/22498/22499/8548/4162/1338/8548/15102/15103/8548/10022/10023/8548/4163/1558/8548/4164/945/8548/4165/1404/8548/4168/1410/8548/5338/5339/8548/6214/6522/8548/6996/6998/8548/7924/7930/8548/7924/7930/7941/8548/7922/7926/8548/4167/1406/8548/11349/11351/1/12984/12985/8548/42398/42399/8547/11265/11271/8547/4154/1408/8547/4160/1399/8547/4156/1393/1/4111/942/8547/4161/1397/8547/4159/1395/1/1401/13358/519/61411 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 61411 [platne_od] => 29.10.2021 16:18:00 [zmeneno_cas] => 29.10.2021 16:20:22.679723 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 72838 [cms_time] => 1714985513 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => program/22330/AD303 [html] =>
Food Chemistry and Technology
Doktorský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
The aim of the study programme is to train highly qualified experts capable of independent scientific work based on their high-quality theoretical knowledge and previous experience with independent solutions to partial research problems in the fields of food chemistry and food technology. In particular, during their studies, students will comprehensively expand their theoretical knowledge of chemical, biological, engineering, and economic disciplines. An integral part of work in these fields is the development of new technical (engineering) solutions for technological processes and the acquisition of practical experiences and skills in the fields of management and the methodologies of technological research. During their studies, students in the programme should demonstrate their ability to conduct independent scientific research, based on studying academic literature, including the design of work processes and their implementation in the laboratory as well as the processing of results in the form of a professional scholarly article. An equally important goal of the programme is improving students' language skills. Another goal is to acquire basic managerial skills by being part of teams led by experienced and respected professionals and involvement in the projects that these teams solve. At the same time, doctoral students in the programme will lead a small team of students in bachelor and master degree programmes and submit proposals for scientific research projects to the UCT Prague’s Internal Grant Agency as principle investigators (PIs) of eventual projects. UplatněníGraduates of the programme are fully qualified for leading positions related to the design, development, and optimization of food technologies as well as the management of food operations and, with an eye towards human nutrition needs, the distribution and launching of food products on the market. In their future activities, graduates will be able to assess the impacts of these activities on the environment, and on the treatment of biological waste. Graduates will be qualified to hold managerial positions in research, development, production, control, and design at commercial institutions or state (governmental) administrative bodies. Due to their broad range of expertise, graduates will be prepared not only for professional work in their area of specialization, but also will be able to easily adapt to possible employment in other technological and scientific fields. Detaily programu
Vypsané disertační práce pro rok 2024/25Analýza profilů těkavých látek pro hodnocení kvality a bezpečnosti zpracovaných potravin
AnotacePostupy plynové chromatografie s hmotnostní detekcí v různém uspořádání (jednorozměrná, chirální, vícerozměrná, s olfaktometrií) budou využity pro analýzu profilů těkavých látek potravinářských surovin a zpracovaných potravin. Cílem práce bude hodnocení kvality, průkaz mikrobiální kontaminace a identifikaci příčin smyslových vad. Výstupy cílené i necílené analýzy získané pomocí GC/MS budou korelovány s výstupy dalších laboratorních metod (chromatografická, mikrobiologická a senzorická analýza). Pro interpretaci výsledků rozborů budou využity pokročilé statistické metody a zohledněn vliv suroviny, receptury, technologie výroby a skladování. Projekt bude probíhat ve spolupráci s vybranými potravinářskými podniky.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Autenticita medu a dalších včelích produktů
AnotaceMezi nejvýznamnější a nejdůležitější včelí produkt patří včelí med. Vzhledem k vysoké ceně bývá běžně porušována jeho kvalita a autenticita. Nejčastěji se jedná o pochybení výrobce (přídavek dalších složek do medu) nebo klamavé označení botanického či geografického původu. Cílem práce ověření autenticity medu podle jeho fyzikálně-chemických znaků. Na základě zjištěných hodnot bude rovněž posuzován botanický druh medu (květový, medovicový, jednodruhový) a jeho zeměpisná lokalita. Součástí této práce bude také hodnocení včelího vosku, který může být snadno falšován parafiny, kyselinou stearovou nebo palmitovou. Tento jev může mít negativní dopad na zdravotní stav včelstev a na chemické složení medu. Experimentální práce bude probíhat ve spolupráci s vybranými zkušebními laboratořemi a bude zaměřena na aplikaci základních i moderních postupů analýzy potravin (chromatografické a izotopové metody, hmotnostní spektrometrie, melissopalynologie).
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení: izolace, struktura a hydrokoloidní vlastnosti
AnotaceBakterie mléčného kvašení (BMK) jsou schopny produkovat exopolysacharidy (EPS) s hydrokoloidními vlastnostmi a prebiotickými účinky, což je zajímavé pro potravinářský průmysl. Plánovaná disertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci EPS z kultivačních médií perspektivních kmenů BMK pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC) a dalších analytických metod. Nedílnou součástí disertační práce bude také studium fyzikálních vlastností EPS pomocí termických a reologických metod. Kultivace vybraných kmenů BMK a studium prebiotické aktivity EPS bude probíhat ve spolupráci s ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Hodnocení kvality minoritních potravinářských surovin
AnotaceMinoritní suroviny jsou často, vzhledem k nízkým objemům výroby, opomíjeny a jejich kvalitě není věnována dostatečná pozornost. Cílem této práce bude posuzování kvality vybraných minoritních surovin. Součástí práce bude i vývoj nových analytických metod vhodných pro hodnocení kvality studovaných surovin.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny
AnotaceDoktorská práce bude zaměřena na vývoj nových přístupů pro hodnocení trvanlivosti výrobků z ovoce a zeleniny. Hodnoceny budou faktory ovlivňující trvanlivost výrobků z ovoce a zeleniny. Bude posouzena vhodnost aplikace zrychlených skladovacích testů pro odhad trvanlivosti.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav konzervace potravin, FPBT, VŠCHT Praha
Charakterizace přírodních surovin a produktů pomocí vibračních spektroskopických metod
AnotaceMetody vibrační spektroskopie v kombinaci s multivariační analýzou budou použity pro charakterizaci souborů modelových vzorků surovin různého původu, potravin a jejich složek (polysacharidů) a případně dalších produktů. Cílem práce bude vyvinout postupy pro třídění a hodnocení složení a kvality potravinářských surovin a produktů pomocí těchto metod včetně preparativních postupů a úprav vzorků. Závěry vibrační spektroskopie budou podloženy a porovnány se závěry získanými běžnými analytickými metodami.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Nanočástice škrobu – příprava a aplikace
AnotaceNanočástice na bázi škrobu, které jsou v současnosti široce zkoumány, mohou být použity jako plniva a výztuž v polymerních kompozitech, nosiče pro aktivní transport léčiv, bariérové potahované materiály a stabilizátory v emulsích o/v. Přídavek nanokrystalů škrobu různého botanického původu do biodegradabilních plastů na bázi waxy (voskového) škrobu zlepšil bariérové a mechanické vlastnosti rezultujících materiálů. Doktorská práce je zaměřena na přípravu nanočástic škrobu a jejich potenciální využití.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Plodnice dřevních hub jako zdroj biologicky aktivních polysacharidů a triterpenoidů
AnotacePráce bude zaměřena na studium plodnic dřevních hub zajímavých z hlediska obsahu biologicky aktivních složek. Jedná se především o polysacharidy buněčných stěn a triterpenoidy. Cílem práce bude izolace a purifikace vysoko- a nízkomolekulárních frakcí a také charakterizace struktury a složení obsažených biochemicky významných složek. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti a biologické aktivity izolovaných produktů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Polysacharidy řas: izolace, strukturní analýza, biologické aktivity a aplikace
AnotaceKultivací řas vzniká biomasa, která je potenciálním zdrojem biologicky aktivních látek, jakými jsou strukturní a zásobní polysacharidy, bílkoviny, polyfenoly, lipidy. karotenoidy apod. Plánovaná dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci strukturních polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů řas pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC, SEC) a dalších separačních metod. Protizánětlivá, imunomodulační, protirakovinné a další biologické aktivity vybraných polysacharidů budou testovány ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i návrh využití získaných polysacharidů pro jejich aplikaci ve formě tenkých filmů a jejich charakterizace pomocí FTIR, DSC a stanovení pevnosti v tahu.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Struktura a vlastnosti galaktomannanů z luštěnin a netradičních rostlinných zdrojů
AnotacePráce bude zaměřena na studium galaktomannanů z endospermu semen luštěnin a z netradičních rostlinných zdrojů zajímavých z hlediska využití v potravinářství a dalších oborech. Cílem práce bude izolace a purifikace galaktomannanů a také charakterizace jejich složení, stupně větvení a molekulové hmotnosti pomocí vhodných spektroskopických a separačních metod. Dále budou sledovány fyzikální vlastnosti těchto polysacharidů a možností jejich využití pro tvorbu filmů a gelů v kombinaci s dalšími hydrokoloidy.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Vlastnosti nezákysových bakterií mléčného kvašení
AnotacePři výrobě a zrání sýrů se uplatňuje široké konsorcium mikroorganismů, jehož nejvýznamnější složku tvoří bakterie mléčného kvašení (BMK). Používají se jednak jako zákysové a doplňkové kultury a jednak vstupují do procesu jako tzv. nezákysové BMK (NSLAB), které zahrnují převážně fakultativně heterofermentativní laktobacily a enterokoky. Vliv těchto bakterií je kmenově specifický a závislý na technologickém procesu a interakcích s ostatními mikroorganismy. Ze skupiny NSLAB lze vyselektovat nové kmeny s významnými funkčními vlastnostmi a využít jejich potenciál jako doplňkové kultury s pozitivním vlivem na zrání sýrů. Mohou ale také způsobovat vady sýrů (produkce plynu, biogenních aminů) či být přenositelem genů antibiotické (Atb) rezistence. Tato problematika je podrobněji popsána u definovaných kultur BMK, ale málo údajů je známo právě o rezistenci NSLAB. Náplní disertační práce bude izolace a charakterizace kmenů NSLAB ze syrového mléka, sýrů vyrobených ze syrového i pasterovaného mléka z hlediska funkčních (technologických, protektivních a probiotických) charakteristik, Atb rezistence a dalších. Bude posouzeno riziko NSLAB jako potenciálního rezervoáru genů Atb rezistence. Vhodné kmeny BMK se zdokumentovanými vlastnostmi budou uloženy v České sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora a jejich aktivita bude ověřena v pokusných výrobách sýrů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Vliv interakce rostlinných a mléčných bílkovin na vlastnosti hybridních alternativ mléčných výrobků.
AnotaceV současné době je novým trendem konzumace potravin odklon od živočišných produktů. Rostlinné alternativy mléčných výrobků mají ovšem často nevyhovující nutriční i senzorické vlastnosti. Pro řadu konzumentů proto mohou být přijatelnější tzv. hybridní potraviny, které jsou tvořeny živočišnými a rostlinnými složkami ve vhodném poměru s cílem optimalizovat nutriční a senzorickou hodnotu výrobku. V práci bude sledován vliv interakcí rostlinných a mléčných bílkovin na technologické vlastnosti směsné suroviny, jako například na emulgační vlastnosti, tvorbu gelu a koloidní stabilitu či texturu hybridního výrobku. Poznatky budou využity pro návrh technologie hybridní alternativy sýra.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Využití fyzikálně-chemických separačních metod pro purifikaci cukerných šťáv
AnotaceSoučasné separační metody uplatňované při purifikaci cukerných šťáv jsou vystaveny tlaku na snižování nákladů a ekologické zátěže, způsobené zejména těžbou, dopravou a zpracováním nezbytné suroviny – vápence. V současné době jsou navrženy a uváděny do praxe nové separační metody a technologické postupy na principech recyklace použitých materiálů. Dizertační práce se zaměří na problematiku využití nových technologických postupů a separačních metod při purifikaci cukerných šťáv a jejich zhodnocení (ekonomické, ekologické). Budou zkoumány vztahy a závislosti z pohledu dosažené kvality a efektivity separace organických a anorganických sloučenin z cukerných šťáv.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
|