Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚstav chemie přírodních látek  → Věda a výzkum → Glykomimetika
iduzel: 6922
idvazba: 29782
šablona: stranka
čas: 23.11.2017 10:27:32
verze: 3887
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Logo1 (originál)

Náš výzkum spadá do širokého okruhu chemie Sacharidů. Reakce a manipulace cukrů fascinovaly organické chemiky po více než století, a tato práce vrcholí dnes v mnoha nových lécích pro léčbu nemocí. Je stále jasnější, že oligosacharidy jsou příkladem chemicky složitých biologických markerů, které mohou působit v důležitých rozpoznávacích procesech, jako jsou mikrobiální infekce, rakovina a buněčná adheze při zánětu. Jejich pozoruhodná strukturální rozmanitost znamená, že mohou často zprostředkovávat velmi specifické, a tudíž složité procesy.

 

originál

Jedním z limitujících faktorů při hledání potencionálních terapeutik na bázi sacharidů je jejich O-acetylová vazba, která za fyziologických podmínek snadno podléhá hydrolýze a potenciální terapeutikum je pak v organismu nestabilní. Jednou z cest k nové generaci stabilních látek založených na sacharidovém kódu může být právě nahrazení acetalové vazby vazbou „C-glycosidickou“, která je nehydrolyzovatelná.

obráze 2 (originál)

Náš výzkum je zaměřen na chemii sacharidů a jejich derivátů, ale také na rozvoj nových syntetických postupů souvisejících s chemií sacharidů. Zejména máme zájem o syntézu C-glykosidů, C-oligosacharidů a aminoglykosidů využitelných pro biologické zkoumání.

Náš mladý tým také spolupracuje s laboratořemi Akademie věd ČR v Praze a je finančně podporován jak VŠCHT Praha tak i granty GA České Republiky.

Všichni zájemci jsou vítáni.

originál    originál    originálGilead (originál)

Aktualizováno: 26.6.2017 23:42, Autor: Kamil Parkan


VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi